Arhive kategorije: Aktuelne novosti

Čestitke za Novu godinu

Novogodisnji vozUredništvo web portala vremeplov.ba svim posjetiteljima i zaljubljenicima željeznica zahvaljuju se na podršci i porukama koje smo dobijali tokom ove godine. Zadovoljstvo nam je što je web portal našao mjesto u vašim domovima i što smo bili drag gost u pretraživanju ponuđene foto galerije i ponuđenih članaka iz istorije željeznice u Bosni i Hercegovini sa željom da ovaj web portal postane jedan od brendova u BiH i šire svim dragim posjetiteljima u BiH ali i u svijetu,
Od srca želimo sretne Božićne blagdane i Sretnu Novu 2016. godinu!!!
Merry Christmas and Happy New Year!!!

Osmjeh za Sarajevo – Osmjeh prošlosti – Susret oldtimera 2015.

oldtimerKao i svake godine, tako i ove 2015. prvog vikenda mjeseca Maja u Sarajevu je upriličen susret vlasnika oldtimer vozila iz BiH, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i ostalih evropskih zemalja, odnosno izložba starih automobila tzv. Oldtimera. Ovaj lijep povratak u prošlost, 9. i 10. maja 2015. godine, organizovao je Old Timer klub iz Sarajeva kao 13.međunarodni oldtimer susret pod nazivom „Osmjeh za Sarajevo“.

Ovom kratkom fotoreportažom pod nazivom „Osmjeh za Sarajevo“ posjetiteljima želimo prenijeti tračak emocija sa izložbe.
Nadamo se da ćete uživati u fotografijama koje nijednog ljubitelja ne ostavljaju ravnodušnim.

Čestitke za Božić i Novu 2015. godinu

cestitkaUredništvo web portala vremeplov.ba svim posjetiteljima zahvaljuju se na podršci i porukama koje smo dobijali tokom ove godine. Zadovoljstvo nam je što je web portal našao mjesto u vašim domovima i što smo bili drag gost u pretraživanju ponuđene foto galerije. Naša namjera ubuduće planira još novih sadržaja u želji da postepeno web portal prilagođavamo vašim potrebama, naših dragih posjetitelja u BiH ali i svijetu.
Od srca želimo sretne Božične blagdane i sretnu Novu 2015. godinu!!!
Merry Christmas and happy New year!!!

“Nostalgija” ponovo na šinama

Slika_tekstGrađani Sarajeva, te njegovi gosti u augustu 2014. godine doživljavaju jako pozitivno iznenađenje, kada se pojavio na Marijin Dvoru, famozni tramvaj broj 15. Karakteristično zvono koje se posljednji put ozvučilo davne 1960. godine, sada ukrcava putnike i označava polazak vožnje prema Muzejima i Novoj željezničkoj stanici. Sarajlijama ovo mnogo znači, mnogima je tramvaj ostao u lijepom sjećanju, posebno govoreći za one starije, nostalgičare koji se sjećaju i koji će se zauvijek sjećati tih dobrih starih vremena. Naime, tramvaj „Nostalgija“, kako ga nazvaše, napravljen je po uzoru na prvi elektični tramvaj iz 1895. g. (o tramvajima iz ovog doba više na slijedećem linku: http://vremeplov.ba/?p=4161), koji je svoje prve „korake“, a i sada napravio upravo po šinama Marijin Dvora.

Tramvaj “Nostalgija” u organizaciji Ambasade Mađarske i Mađarskog memorijalnog odbora je dio programa obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Replika tramvaja iz 1895. godine prilagođena je uslovima vožnje po modernom Sarajevu, ima 16 sjedećih i desetak stojećih mjesta i svakodnevno kotira na relaciji Baščaršija – Željeznička stanica. Ovim preuređenim muzejskim eksponatom, kojeg su vrijedni majstori GRAS-a ručno napravili, u stojećem stavu vješto upravljaju dvojica vremešnih tramvajdžija obučeni u tradicionalnoj bosanskoj narodnoj nošnji.

Doživljavajući emocijonalno ovaj prizor, javljaju se simbolične poruke (na žalost u obrisima zatvorenih muzeja), koje govore da smo danas dio jednog kulturalnog putovanja kroz vrijeme i dio važne atrakcije, i pored održavanja manifestacije Sarajevo film festivala. Onima kojima je važan ovaj momenat ponovnog susreta sa objektom iz prošlosti, na brzinu se lačaju mobilnih aparata i snimaju bez obzira kako se taj momenat i zabilježio. Postavlja se pitanje: „Da li je nostalgija jedino što ostaje u našoj svijesti ili način koji se širi izvan kruga iste“?! Konačna spoznaja kaže da je nostalgija unutar tog kruga, obavijena mekanim velom svijesti u današnjem življenju, što se zaustavi u našem oku, opipljiva i neposredna bez obzira koliko se to može zamišljati.

Dilema ne postoji, odlučan se vraćam kući po foto aparat, onako u mimohodu, da kroz oko objektiva budem unutar kruga zajedno s tramvajom broj 15. (s tačkom) i zabilježim trenutke vožnje kroz prelijepe dijelove grada Sarajeva. Koliko će ova foto priča u komentarima biti ozbiljna, validna teorija „začaranog“ kruga svijesti nostalgije ili teorija emotivne vrijednosti priloženih fotografija, ostavljam Vama na sud. I pomislim u sebi: ja volim tramvaj, volim ovaj grad, grad Sarajevo.

S ljubavlju,
Vaš Srećko

Gradska Vijećnica u Sarajevu, uprkos vremenu postojanja

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić otvorio je danas, 17. jula 2014. godine, vrata obnovljene sarajevske Vijećnice, simbola kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine.
“Vijećnica treba biti multimedijalni centar. Centralni hol može biti koncertna dvorana, u šta smo se uvjerili prilikom nedavnog gostovanja Bečke filharmonije. Svi ostali prostori mogu služiti za izložbe raznih vrsta, od likovnih do muzejskih postavki. Vijećnica ima i svečanu salu, ali i druge dvorane, u kojima bi se mogli upriličiti prijemi i razna druga dešavanja visokog ranga”, kazao je Komšić.
Posjetitelji će do kraja jula, u sklopu Dana otvorenih vrata, u periodu od 10.00 do 17.00 sati svakog dana, uključujući i vikende, moći pogledati unutrašnjost obnovljene Vijećnice.

Podsjećamo, 20. aprila 1896. godine otvorena je Gradska vijećnica u Sarajevu. Vijećnica se nalazi nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu.

Što se tiče same izgradnje, prvi projekat je uradio Karlo Paržik, ali se ovaj nije svidio tadašnjem ministru Benjaminu Kalaju, pa je izrada novog povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II, zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. Kako je Wittek navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je povjeren 1894. godine Ćirilu M. Ivekoviću. On je to uradio sa uspjehom i sarajevska Vijećnica je ostala njegov najveći domet. Zanimljivo je da je i u Brčkom projektirao gradsku vijećnicu. Vijećnica je napravljena u pseudo-maurskom stilu, stilu u kojem je rađena većina objekata u Sarajevu tokom austrougarske vlasti.
Objekat Gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 20. aprila 1896. godine.

Vijećnica je odmah po otvaranju postala važan objekat u tadašnjim prilikama. Što se tiče njene funkcije, Vijećnica je prvobitno predstavljala zgradu tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Njen izgled i neposredno okruženje bili su prikladan okvir da se fotografijama obilježe trenuci novouspostavljene lične rasvjete, novog tramvaja na električni pogon, prvih automobila u gradu, a bila je i centralna tačka svih fotografa koji su sa istočnih padina težili da snime panoramu centralnog dijela grada Sarajeva. U godini aneksije, 1908. godine, Bosna i Hercegovina postaje ravnopravnim članom velike zajednice austrougarske monarhije, a 31. maja 1910. godine Vijećnica je bila i mjesto posjete cara Franje Josipa.
No, ne vežu se samo lijepa sjećanja za Vijećnicu, nego ima i onih sa gorkim okusom. Jedno od njih je svakako i 28. juni 1914. godine. Tog dana su se prijestolonasljednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija sastali sa gradskim čelnicima u Vijećnici. Nakon tog sastanka oni su ispraćeni u smrt, a Sarajevo i svijet u Prvi svjetski rat.
Također, na pravoslavni Božić u Bosni i Hercegovini, 1920. godine, regent Aleksandar Karađorđević, sa svojom sestrom kneginjom Jelenom posjetio je Sarajevo gdje je od strane gradske uprave bio primljen u Gradskoj Vijećnici.

Do 1949. godine Vijećnica je bila sjedište Gradske uprave, kada je ustupljena Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci. Tu se razvija Akademija nauka i umjetnosti, te glavna biblioteka. Tako pojam „Vijećnica“ postaje sinonim kulture i prosvijećenosti sve do 1992. godine.
Za vrijeme agresije na Sarajevo (od 1992-95. godine) Vijećnica je bila više puta granatirana od strane JNA i VRS-e. U noći između 25. i 26. avgusta granatiranjem zapaljena je i potpuno uništena.

Majestic Imperijal – osvrt na Carskog “Ćiru”

I.M.1.

 

 

 

 

 

 

 

Obilježavanje 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata u junu ove godine postavit će glavni bh. grad u žižu svjetskih dešavanja. Hiljade zvaničnika iz brojnih zemalja već su najavile posjetu Sarajevu tokom obilježavanja godišnjice atentata na austrijskog prestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda (Franz) i njegovu suprugu Sofiju.

Organizator proslave godišnjice je Javna ustanova Muzej Sarajeva 1878-1918. U organizaciji su svesrdno pomagale brojne ambasade evropskih zemalja u BiH, nevladine organizacije i međunarodne institucije na čelu Vlade Francuske koja je predvodila grupu evropskih zemalja u pripremaju i obilježavanje 100 godina od sarajevskog atentata.

Povodom obilježavanja i proslave godišnjice sarajevskog atentata jedna od najvećih atrakcija austrougarski luksuzni voz „Majestic Imperator“, koji bi iz Beča trebao doputovati u Sarajevo sa stotinama gostiju, otkazan je.

Mnogi ljubitelji starih željeznica (nostalgičari), među kojima je i moja malenkost, bili smo oduševljeni najavom i planiranoj vožnji ovog luksuznog voza do u Sarajevo i Mostar. Međutim, vezano za nedavne katastrofalne poplave i klizišta u Bosni i Hercegovini i uzrokom nastalih šteta na željezničkoj infrastrukturi, putem elektronske pošte kontaktirao sam organizatora iz Beča (bhs at majestic-train.com) i dobio sam odgovor da se organizacija planirane vožnje luksuznog voza „Majestic Imperator“( Beč-Sarajevo-Mostar-Sarajevo-Beč, od 26.06. – 01.07. 2014.) otkazuje.

Istorija ovog voza proteže daleko u 19. stoljeće i po svojoj elegantnoj opremi i tehničkoj preciznosti nazvan je palačom na tračnicama. Izgrađen je u Pragu u prestižnoj tvornici vagona i lokomotiva Franz Ringhoffer & Smichow. Carski vagoni bili su dugi oko deset metara sa tri osovine i vazdušnim kočenjem i vrhunskim komforom za nesmetano i ugodno putovanje. Uređenje interijera su kao putujuće hotelske sobe prekrivene hrastovim parketom i prostrti sa perzijskim ćilimima. Vrata, ramovi prozora, toaletni stolići i ostali namještaj su od javora ili oraha sa rezbarijma do savršenstva. Kauči, fotelje, sjedišta u kupeima sa rezbarijama su prekriveni svilenim damastom punjen i konjskom dlakom, a ručke su od bjelokosti ili mesinga te izvorne zavjese iz carske operske kuće iz Beča.
Ovu carsku palaču na točkovima vukla je plemenita „310“-ka, također izrađena u tvornici Franz Ringhoffer & Smichow, remek djelo sa kotačima promjera 214 cm, teška 140 tona, sa 12 osovina, oko 1.800 KS i brzine od 100 km/h. Ova lokomotiva je bila najbrža u svojoj klasi u tadašnjoj Monarhiji. Danas se nalazi u Tehničkom muzeju u Beču.
U galeriji fotografija možete pogledati istoriju carskog voza i fotografije restauriranog voza koji i danas odiše luksuzom utkan u savršenoj tehničkoj izvedbi vagona i ljepoti enterijera.

Mail prepiske u kojem se otkazuje putovanje

Katalog 2014 Majestic Imperator