Arhive kategorije: Objave

Čestitke za Božić i Novu 2015. godinu

cestitkaUredništvo web portala vremeplov.ba svim posjetiteljima zahvaljuju se na podršci i porukama koje smo dobijali tokom ove godine. Zadovoljstvo nam je što je web portal našao mjesto u vašim domovima i što smo bili drag gost u pretraživanju ponuđene foto galerije. Naša namjera ubuduće planira još novih sadržaja u želji da postepeno web portal prilagođavamo vašim potrebama, naših dragih posjetitelja u BiH ali i svijetu.
Od srca želimo sretne Božične blagdane i sretnu Novu 2015. godinu!!!
Merry Christmas and happy New year!!!

Avio snimci Sarajeva 1954. godine

Objavljujem rijetke avio snimke grada Sarajeva iz 1954. godine. Veoma interesantno je vidjeti tadašnji izgled i prepoznatljivu arhikteturu grada tako da mlađe (pa i starije) generacije mogu svjedočiti promjenama planskog razvoja grada u proteklih 60. godina izgradnje.

Mi, starije generacije, pamtimo da jednim potezom olovke, naime, službenik određuje kako će se i šta graditi pa tako i danas, pomoću ovih fotografija možemo konstatovati da na jednoj parceli niču zgrade, a na drugoj se ne događa ništa.

Isto tako pomoću ovih objavljenih snimaka neko će se veseliti jer će svoju kuću (zgradu) vidjeti u prošlosti što znači da je legalna i neće morati plaćati geodete, arhiktete, naknade i doprinose vezano za skeniranje stanja iz 1968. godine.
Za ljubitelje željeznice mogu uočiti „štreku“ uzane pruge prema Bistriku i uzanu prugu do nove željezničke stanice (otvorena za saobraćaj 1953.) gdje se spajala sa istom širinom kolosijeka tramvajskog saobraćaja.
Također, infrastrukturu Centralne radionice (kasnije Vaso Miskin Crni), stanice Sarajevo uzanog kolosijeka, vojnog logora (kasarna „Maršal Tito“), velikog parka na Marijin dvoru, platoa Skenderija i druge lokacije gdje se može vidjeti kolike su građevinske transformacije doživjele.

Napominjem da prikazane fotografije su skenovi formata A-3 sa opisom preuzetih iz originala i kvalitet nije toliko loš ako se zna da je rađen analognom kamerom i tehnikom obrade tkz. celulozni aerosimak, a ne digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom (pushbroom kamera) koje se danas uveliko koriste. Uživajte!

Poplave zaustavile vozove!

poplaveVezani članci (istorijat) od 15. maja 2014. godine…
Ispod teksta možete pogledati galeriju slika stradanja željezničke infrastrukture posljedicom poplava u BiH

Usljed elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila cijelu Bosnu i Hercegovinu putnički i teretni željeznički saobraćaj u FBiH odvija se otežano, a na pojedinim dionicama je u potpunosti obustavljen. U cilju prevencije nastalih šteta i osiguranja bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja, formiran je krizni štab ŽFBiH  i operativne ekipe upućene su na teren.

Najkritičnije stanje je u Poslovnim područjima (PP) Sarajevo, Tuzla i Zenica, dok se željeznički transport sa manjim teškoćama odvija u PP Mostar, a u PP Bihać neometano.

Usljed vanrednih okolnosti uzrokovanih vremenskim nepogodama, došlo je do potpune obustave putničkog i teretnog saobraćaja na prugama Tuzla-Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići, Tuzla-Doboj, Doboj-Zenica i Zenica-Kakanj. Putnički vozovi na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo neometano saobraćaju.

Ekipe željezničara danonoćno su na terenu sa svom raspoloživom mehanizacijom u cilju što hitnije uspostave saobraćaja od Kaknja do Zenice. Operativne ekipe ŽFBiH nalaze se na terenu i poduzmaju sve mjere iz svoje nadležnosti te u skladu sa Pravilnikom o postupanju  u vanrednim okolnostima, ostvaruju saradnju sa predstavnicima lokalnih zajednica i Civilne zaštite,  mobilišu svo raspoloživo ljudstvo i  materijalno-tehničke resurse u cilju ublažavanja posljedica poplava.

Na pruzi Brčko-Banovići u Živinicama vodena bujica odnijela je jedan kilometar tucanika i ostavila šine bez oslonca. Ista je situacija na dionici pruge Zenica-Maglaj u Topčić Polju kod Nemile, gdje je usljed nanosa odnesen tucanik i oštećena kontaktna mreža, a usljed ogromnog klizišta došlo je do pomijeranja kolosijeka. Na dionici pruge Kakanj-Lašva usljed pomijeranja tla došlo je do zatrpavanja  kolosijeka na više mjesta. Radovi na sanaciji dionice pruge su u toku.

Tek po povlačenju vode biće moguće pristupiti sanaciji dijela pruge od Sarajeva do Doboja, kao i u cijelom Tuzlanskom kantonu, kako bi se što hitnije uspostavio nesmetan protok robe i putnika.

I jedna dobra vijest: Dana 17.05. oko 19:30h krenuli prvi teretni vozovi prema Zenici dok putnički saobraćaj je još obustavljen.

20.05.2014.

Preuzeto sa: http://www.zfbh.ba/zfbhbax/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=116

Zbog krađe na prugama privremeno obustavljen teško uspostavljeni saobraćaj na dionici Kakanj – Lašva

Učestale krađe željezničke imovine otežavaju ionako tešku i kompleksnu sanaciju željezničke infrastrukture, koja je teško nastradala usljed poplava koje su pogodile BiH. Dana 19.05.2014. godine oko 22,40 sati na međustaničnom odstojanju Modrinje – Kakanj, otuđeno je oko 700 m kontaktnog provodnika sa nosećim užetom, tako da je zbog pada kontaktne mreže na prugu od sinoć privremeno, ponovno obustavljen željeznički saobraćaj na dionici Kakanj-Lašva. Ekipe željezničara su danonoćno na terenu sa namjerom da što hitnije osposobe pruge ili dijelove pruga za saobraćanje vozova.
I dalje najteže je stanje u Poslovnom Području Tuzla. Na relaciji Ljubače-Živinice, gdje je rijeka Spreča uništila oko 250 m pruge i pružnog nasipa u noći i danas se nastavlja sanacija štete. Nakon sanacije ovog dijela pruge, planirana je sanaciju mosta na rijeci Gostelji (Živinice-Donja Višća) i popravka oštećenih mostova i pruge prema Kalesiji i Zvorniku. Istovremeno se vrši raščišćavanje pruge Lukavac-Dobošnica i pruge Mramor-Brčko.
Veoma je važno naglasiti da u Poslovnom području Zenica radi kontinuiteta proizvodnje za potrebe ArcelorMittal-a  iz Luke Ploče svakodnevno dolaze robe koje omogućavaju kontinuitet proizvodnje, a  vrši se otprema gotovih proizvoda. Svakodnevno se vrši i dostavljanje uglja iz RMU Zenica u Termoelektranu Kakanj.
Željezničari iz PP Mostar organizovali su se za prikupljanje humanitarne pomoći za ugrožena područja i prvi konvoji jutros je krenuo na odredište.

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH

21.05.2014.     

Upozorenje stanovništvu uz prugu Zenica –Maglaj: Kontaktna mreža pod naponom 25.000 Volti

Željeznice FBiH upozoravanju stanovništvo koje živi uz prugu Zenica – Maglaj da je kontaktna mreža uz lijevi i desni kolosijek pod naponom od 25.000 volti, te ih molimo da budu vrlo oprezni prilikom saniranja svoje imovine da ne bi došlo do ugrožavanja života. Ukoliko je potrebno izvršiti radove u blizini kontaktne mreže, molimo stanovništvo da se obrate predstavnicima ŽFBiH  i uz njihov nadzor to urade.
Pored ovoga, želimo istaći da su neprekidnim radom na otklanjanju kamenja, blata, balvana i drugog materijala koje su vodene bujice i klizišta nanijeli na prugu, radnici ŽFBiH ostvarili preduvjete da se dionica pruge Zenica – Maglaj-Zenica  u narednih dan ili dva u potpunosti očisti i počnu vršiti pripreme za uvođenje laganih vožnji. Na taj način, ako bi se radovi odvijali po planu, Sarajevo bi se u što skorije vrijeme  željezničkim putem povezalo sa Maglajem.

Na  pruzi Zenica – Maglaj postojalo je 17 kritičnih mjesta koja su direktno ugrožavala lijevi i desni kolosijek zbog klizišta zemljišta, nanosa materijala i izlijevanja potoka bujičara, kao i pokidane kontaktne mreže.

Ekipe željezničara su danonoćno na terenu i uz svu raspoloživu mehanizaciju rade na otklanjanju posljedica elementarne nepogode. Najteža situacija bila je u mjestima Topčić Polje, Nemila, Kahrimani,  Globarica, Mračaj itd.

Željezničari iz PP Mostar uputili konvoje pomoći

Povodom velikih šteta izazvanih poplavama i odronima, kako na imovini Željeznica Federacije BiH, tako i na imovini uposlenih, željezničari u Poslovnom području Mostar organizirali su se i pomogli kolegama u Poslovnom području Zenica.
Nakon što su vidjeli katastrofično stanje u ugroženim područjima, u manje od 24 sata, djelatnici su putem rukovodstva Područja i postojećih podružnih sindikata sproveli u djelo akciju kupovanja i prikupljanja najosnovnijih životnih namirnica za kolege u PP Zenica.

Kupljeni su voda,  hrana, sanitarni i higijenski materijal, rukavice, lopate i tako dalje, i u utorak su  dva kamiona iz Mostara dopremljena i predata kolegama u Zenicu.

Osim navedene pomoći, u utorak je također u Zenicu, došlo 20 radnika građevinske Službe iz Područja Mostara koji će ostati potreban broj dana pomažući kolegama na čišćenju i sanaciji pruge.
Ovo je mali doprinos u savladavanju nesreće koja je zadesila kolege u ugroženim područjima, ali željezničari iz PP Mostar  htjeli su pokazati spremnost na pomoć svima kome je potrebna i koliko je u našim mogućnostima.

22.05.2014. 
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljeznicari-u-rekordnom-roku-osposobili-prugu-sarajevo-zenica-maglaj/140522033

Željezničari u rekordnom roku osposobili prugu Sarajevo-Zenica-Maglaj

Ulažući nadljudske napore željezničari FBiH uspjeli su sinoć, u kasnim satima, osposobiti prugu na dionici Zenica – Maglaj i na taj način, u rekordnom roku, uspostavili teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo-Zenica-Maglaj, a u saradnji sa ŽRS, Maglaj je povezan i sa Dobojem.
Na svim dionicama, zbog mjera opreza, uvedene su lagane vožnje, a zbog pokidane kontakne mreže uvedena je dizel vuča.

Probijanjem ovih trasa Željeznice FBiH ostvarile su pretpostavke za rad privrednih subjekata naslonjenih na željeznički saobraćaj.Za sada, nesmetana proizvodnja obezbjeđena je za rudnike Đurđevik, Banovići i Dubrave u tuzlanskom bazenu, kao i za termoelektrane u Tuzli i Kaknju, te doprema sirovina za Arcelor Mittal u Zenici.
Naredni primarni zadatak je sanacija kontaktne mreže, kako bi se uspostavio i putnički saobraćaj na dionici Sarajevo-Zenica-Maglaj i dalje prema Doboju.

Dosadašnji radovi na probijanju trasa iznose više od 10 miliona KM, a procjena ukupne štete na sanaciji i revitalizaciji željezničke infrastrukture, iznosit će više desetina miliona KM. Zato su ŽFBiH uputile apel za međunarodnu pomoć svim željezničkim upravama u regionu i Evropi.

23.05.2014. http://www.nezavisne.com

Obustavljen transport rude ka Zenici

PRIJEDOR – Rudnik “ArselorMital” Prijedor obustavio je otpremu željezne rude prema partneru “ArselorMital” Zenica zbog prekida željezničkog saobraćaja, a proizvodnju rude sveo na minimum zbog popunjenih skladišnih kapaciteta, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je Vlada naložila sanaciju oštećene pruge i da su “Željeznice Republike Srpske” u pregovorima s izvođačima radova.
Do prekida pruge došlo je u Kostajnici kod Doboja u dužini od 250 metara, kao i mjestima Prisoje i Kulaši u dužini od po 50 metara.
“ArselorMital Prijedor” uputio je ljudstvo i mašine put Doboja da bi pomogli kolegama u rekonstrukciji pruge, a počela je priprema i isporuka 2.000 metara kubnih kamena ka Doboju iz kamenoloma Drnovača nad kojim, takođe, eksploataciona prava ima ovaj rudnik.
Iz rudnika u Omarskoj mjesečno se prema Zenici otprema oko 160.000 tona rude, a otprema rude prema partnerima u Poljskoj i Češkoj odvija se po planu.

Radnici Željeznica FBiH ne idu kući dok prugu Brčko – Banovići ne saniraju u potpunosti
23 MAJ 2014 15:57 Azra Mesic Radio Televizija tuzlanskog kantona

Na bosanskohercegovačkim prugama su prave radne akcije. Traje obnova dionica uništenih poplavama i klizištima kako bi se ponovo uspostavio željeznički prevoz roba za domaću privredu. Ipak, pruga Brčko – Banovići cijelom dužinom neće biti prohodna još najmanje tri dana.
Dvodnevna proizvodnja uglja banovićkog Rudnika, od skoro 10 hiljada tona nije mogla čekati duže na prevoz prugom pa su rudničke mašine pomogle da se u rekordnom roku uspostavi saobraćaj prema Termoelektrani Tuzla.

“Jučer je normalizovana proizvodnja. Ta dva smo uspjeli nešto dostavit kamionima. Sad ide regularno prugom do Termoelektrane u Tuzlu, ali još nismo krenuli za Kakanj, zbog prekida na tamošnjoj dionici pruge”, kaže Munever Čergić, generalni direktor RMU Banovići. Na dionici preko Malina u Živinicama više nema problema, ali duž cijele pruge do Brčkog radnici Željeznica Federacije BiH sklanjaju zemlju sa pragova i šina, te popravljaju nasipe koje su odnijela klizišta. U Mramoru nema odmora. Akcija podsjeća na onu od prije više od 60 godina kad se gradila ova čuvena dionica.
Nijaz Muratović, šef Željezničke stanice Mramor kaže da su tu radnici stalno, 24 sata dnevno. “Radi se danonoćno. Izašli smo svi sa ove pruge, da što prije  završimo.”
Radove nadgleda Nedim Šabić, zamjenik direktora Željeznica FBiH, podružnica Tuzla. “Između stanica Mramor i Tinja imamo pet odrona i dva klizišta. Kad završimo, mislim da će ovo biti jedini izlaz prugom iz Federacije”, kaže on.
U toku je također i sanacija na dionicama širokog kolosijeka u Špionici i Ormanici. Osim rudnika, na popravak pruge Brčko – Banovići čekaju i tuzlanska Solana, lukavačka Koksara brčanska Šećerana, te brojne druge fabrike koje za prevoz robe koriste uglavnom željeznicu.

26.05.2014.   Služba za odnose s javnošću ŽFBiH

Svi putni pravci na prugama ŽFBiH prohodni

Svi putni pravci na prugama Željeznica FBiH od danas su prohodni i snabdijevanje privrednih subjekata vrši se neometano, uz laganu vožnju i pojačane mjere opreza!
Otklanjanjem i saniranjem 50 kriznih tačaka na određenim dionicama, omogućeno je povezivanje kompletne pruge na koridoru Vc od Doboja do Čapljine, uz pružne pravce na relaciji Tuzla- Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići i Tuzla-Doboj.
Dalje povezivanje Željeznica FBiH sa Banjom Lukom, odnosno, Hrvatskom i Srbijom zavisi od dinamike radova koje budu izvodili Željeznice RS, Hrvatske željeznice i Željeznice Srbije.

Procjena štete 8,3 miliona, sana cija oko 25 miliona KM

S obzirom na to da su u početnoj fazi štete na prugama ŽFBiH procijenjene na cca 8, 3 miliona KM, njihova sanacija će koštati barem tri puta više. Zbog nedostatka vlastitih sredstava za saniranje pružne mreže, ŽFBiH uputile su apel za pomoć međunarodnim željezničkim asocijacijama poput UIC-a, CER-a, ali i drugim željezničkim upravama.
U jeku borbe za osposobljavanjem željezničkog saobraćaja,  Željeznicama FBiH blokirani su računi, što je dovelo ovu kompaniju u situaciju da bukvalno ne može kupiti ni litar nafte, te ŽFBiH insistiraju na hitnoj deblokadi računa, kao i na što skorijem imenovanju Uprave, jer ova kompanija mjesecima posluje bez iste.
Krađa željeznih utega, kablova i drugog materijala i u redovnim, a naročito u vanrednim okolnostima, predstavlja direktan atak na sigurnost i živote svih čije je poslovanje i kretanje vezano uz prugu, te ŽFBiH apeluju nadležnim organima da poduzmu sve aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju počinitelja.
Zahvaljujući danonoćnom zalaganju željezničara, kritične tačke na dionicama od Sarajeva do Zenice i od Zenice do Maglaja otklonjene su još prije nekoliko dana i uspostavljen je prvo teretni, a potom i putnički saobraćaj uz pojačane mjere bezbjednosti. Otklanjanjem kritičnih tačaka u tuzlanskom području, pruge ŽFBiH konačno su u potpunosti uvezane i prohodne.

4.juni 2014. Radiosarajevo.ba
Kreću vozovi od Sarajeva do Doboja

Željeznice Republike Srpske saopštile su da će od sutra djelimično biti uspostavljen međunarodni putnički saobraćaj, odnosno da će do saniranja poplavom oštećene pruge vozovi saobraćati na relaciji Sarajevo-Doboj–Sarajevo, piše Fena.
Po redu vožnje u saobraćaju će biti vozovi sa polascima iz Sarajeva u 10.46 za Doboj i iz Doboja u 15.09 za Sarajevo.
Uspostavljanje kompletnog putničkog saobraćaja na relaciji Banja Luka – Doboj – Banja Luka, kao i međunarodnog na relaciji Sarajevo – Zagreb – Sarajevo planira se nakon završetka radova na sanaciji ugroženog dijela pruge.

 

 

Josip Broz Tito, memories and photos

Među političkim ličnostima čija su osobna svojstva obilježila suvremenu historiju, maršal Tito zauzima privilegiran položaj.

George Erbrous, “Afrique Nouvelle”, Dakar, kolovoza 1966.

Zdesna i slijeva ponekad hvaljen, skoro uvijek napadan ali nikad ignoriran, Tito je nesumnjivo figura koja predstavlja duh našeg vremena i vijeka, možda i putanju budućnosti cijelog čovječanstva.

“El Nacional” Meksiko, 1972.

Predsjednik Tito je ličnost o kojoj govori cio svijet. On je postigao mnogo i kao ličnost i kao državnik. Jugosloveni, recite mu – HVALA.

Carlo Ponti, filmski producent, Rim, 1971.

1.Maj – Međunarodni praznik rada

parola_naslovSvim građanima, svim radnicima, svim članovima bosanskohercegovačkih sindikata i svima koji se i dalje bore za radnička prava želim  SRETAN PRVI MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

Danas je dan elementarnog humanizma prema radnom čovjeku i dan sjećanja na dugogodišnju  borbu radnika cijelog svijeta, borbe, koja je današnjim radnicima uspjela osigurati neka od temeljnih radničkih prava – kraći radni dan, bolje uslove rada i zdravstvenu zaštitu.

Prvi maj se obilježava kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog radnika ili u slobodnom prevodu dan borbe prava na život dostojan čovjeka. Mnogi su ljudi kroz istoriju život izgubili boreći se za prava radnika pa je Prvi Maj dan pogibije ljudi koji su se borili da nam radni dan od 24 časa bude podijeljen na 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Borba za radnička i ljudska prava traje još i danas i vrlo je izgledno da će i naša djeca i djeca njihove djece na svoj način voditi borbu za svoja prava.

Chicago, 1.maj 1886. godine

Kako je to bilo u prošlosti, jer kako kažu, istorija se redovno ponavlja.

U Chicagu je 1886. godine započeo opšti štrajk kojime su se radnici nastojali izboriti za svoje dostojanstvo i prava među kojima i osmosatno radno vrijeme. U prosvjedima koji su zahvatili više od 1.200 tvornica u cijelom SAD-u sudjelovalo je između 350.000 i 400.000 radnika i radnica koji su napustilo svoja radna mjesta i krenuli u marš ulicama zahtijevajući osmosatno radno vrijeme po principu 8:8:8, odnosno 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati slobodnog vriemena.

3. maja poslodavci su među radnike poslali svoje ‘štrajkolomce’. Između radnika i njih došlo je do sukoba te je intervenirala policija ranivši mnoge i ubivši četvero radnika. Kao odgovor na taj događaj 4. maja,  radnički aktivisti sazvali su za 20:30h mirnu skupštinu na Haymarket trgu gdje se trebalo raspravljati o daljnjim tokovima borbe i o odgovoru na akcije policije. Oko 22h kad je skup bio pri kraju policija je zahtjevala raspuštanje skupštine ali tada je netko iz gomile, u kojoj je preostalo oko 200 ljudi, bacio bombu ubivši jednog i ranivši nekoliko policajaca. Policija je otvorila vatru pri čemu je, u toj pucnjavi,  ubijeno sedmero  policajaca i mnogo radnika i radnica čiji broj do danas nije utvrđen.

Mnogo je prosvjednika uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Usprkos nedostatku dokaza, sedmorica od njih osuđena su na smrt. Jedan od njih počinio je samoubistvo u zatvoru, dvojica su pomilovana, a preostala četvorica obješena su 11. novembra 1887. pjevajući Marseljezu na stratištu. Jednog od njih (August Spies) posljednje riječi bile su: „Doći će vrijeme kada će naša tišina biti moćnija od glasova koje ste danas ugušili.”

MayDay

U Parizu 1989. godine, na zasjedanju Druge Internacionale (međunarodna zajednica radničkih i socijalističkih stranaka), 1. maj proglašen je Međunarodnim praznikom radnika i radnica, poznat i kao „May Day“, a na uspomenu masakr radnika u Chicagu, 1886. godine.

Međunarodni praznik rada, poznatiji i kao Prvi maj, slave radnici diljem svijeta. Najčešće se obilježava uličnim demonstracijama na kojima sudjeluju sindikati, radničke organizacije i brojni ljevičarski pokreti. Prvi maj se slavi i kao službeni praznik u preko 80 zemalja svijeta, a neslužbeno se slavi u gotovo cijelom svijetu.

Na Istoku parade, na Zapadu prosvjedi

Tokom prošlih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumjevanje sa poslodavcima, odnosno državom, postizali zapažene uspjehe u borbi za svoja prava i tako vremenom su se smirivale i socijalne tenzije. U istočnim zemljama radnički su pokreti nadzirani od komunističkih partija, koje su formalno zagovarale socijalnu pravdu, ali uz niske plate i produženi rad zbog navodnih državnih interesa, radnici su su više bili izrabljivani nego na Zapadu.

S vremenom su, pa i do danas u pojedinim državama, proslave praznika rada pretvorene u velebne državne priredbe i mimohode kojima svijetu treba pokazati kako radnička klasa daje punu potporu državno-partijskim birokratskim strukturama. U slučaju težnje za promjenama i boljim socijalnim statusom suzbijane su državnom prisilom i tenkovima. Potpunu degradaciju praznika rada doživio je uključenjem vojnih parada u proslave čime se izražavala moć socijalističke države dok su radničke povorke služile kao dokor „režimu“.

Sindikati, tajkuni i političari

Usprkos svemu, 1. maj, ostaje i danas svijetla tradicija međunarodnog radništva. Dan kada čovjek-radnik pokazuje da ima ponos, dostojanstvo i čast jer ako se klanja i služi tajkunima, mafijašima i korumpiranim političarima zašto ga slaviti?

Poznata stvar je da i danas ima sindikata, čast izuzecima, koji su svojim aktivnostima izdali borbu radnika u njenim temeljima i otvoreno pristali na kolaboraciju sa stranim i domaćim kapitalistima kao i sa državnom mašinerijom koja ovu eksploataciju ozakonjuje. Sindikalni birokrati se ne srame svog položaja koji su zauzeli u ekonomskoj hijerarhiji jer su od radničke borbe (prava radnika i štrajkova) napravili „unosan posao“ zarađujući na patnji radničke klase.

Danas, u Bosni i Hercegovini, ima više od 500.000 nezaposlenih, više od milion građana živi ispod granice siromaštva, ogroman broj se nalazi u državničkom ropstvu, stvaraju se novi redovi pred narodnim kuhinjama, plate i penzije minimalne i neredovna isplata, kao da to naše političare puno ne zabrinjava. Ti isti političari koji nemaju plan strategije razvoja, dugoročne i održive, sporih ili nikakvih važnih odluka i zakona koji direktno utiču na život i dobro svih ali zato mudro nude i nameću krakoročna rješenje koja obično završavaju katastrofalno. Zašto ne kazati da među njima ima (u vrijeme tranzicije i ubrzane privatizacije u BiH) i onih koji su se obogatili malverzacijama, nelegalnim špekulacijama i kriminalnim privatizacijama. Na čelo kompanija postavljaju podobne (stranačke) ljude koji obično sa strukom nemaju nikakve veze ali su eksperti u nepoštivanju radničkih prava, izbjegavaju obaveze prema državi, sebični su i bez vizije, vješto izbjegavaju neposredno učestvovanje u odnosima socijalnog dijaloga i partnerstva.

Tradicija kroz piknik i roštilje

Tradicionalno i ove godine organizirati će se radnički prosvjedi uz posredovanje sindikata širom zemlje sa porukama, pravo na rad, a ne bijedu i glad, dostojanstvo i plaćeni rad, mladima svijetla budućnost, a starijima mirnu starost, mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi. Mnogi građani, također tradicionalno, međunarodni dan opšte solidarnosti radništva, proslaviće uz prvomajski uranak, odlaskom na piknik, roštilje, rekreacije, pjesmu, ples i druženje.

Dok živi praznik rada – živi i nada! Živio Prvi maj!