Patriotski zanos za crtaćim stolom Alije Hafizovića Haf-a

haf1Na nedavnom okupljanju kolekcionara u „Ami galerija“ (Alta Shopping Centar u Sarajevu) za jednim stolom zapazih letak-pozivnicu koja upućuje na izložbu karikaturalnih portreta, da budem precizniji u naslovu „Alija Hafizović, Sarajlije, Izložba karikaturalnog portreta Sarajevo, Pozorište lutaka, foaje 22. do 29. oktobra 1976“. Presretan i bez ikakvog cjenjkanja otkupim vrijedan dokument. Naime, karikaturalni portreti nastali su tokom sedamdesetih godina kada se na tadašnjoj JRT emitovao kviz program  ‘Sedam zamki’. Kako je ova emisija realizovana iz tri studija – Beograd, Sarajevo i Zagreb, urednik Mile Pećanac je želio da Sarajevo ponudi nešto originalno, pa je predložio Hafu (kao voditelja ovog kviza) da goste portretira na sebi svojstven način. Nakon što je emitiranje serijala završeno, svi portreti su objedinjeni u dvije izložbe: Sarajlije i Mostarci. Trenutno su portreti u vlasništvu (otkupljeni) Muzeja grada Sarajeva, a povodom obilježavanja 45. godina umjetničkog rada slikara, karikaturiste, muzičara i novinara Alije Hafizovića 25.05.2011. obilježena je i druga izložba.

haf2Alija Hafizović Haf rođen u Bosni i Hercegovini 1940.g. završava Srednju grafičku školu, zatim Višu pedagošku školu – Odsjek Likovna umjetnost na Univerzitetu u Sarajevu. U ranoj mladosti bio je pjevač, te kao jedan od osnivača legendarnih Indeksa (povremeno 1963. – 1964.) bio je njihov prvi vokal. Te 1964. godine kada je grupa nastupala u plesnoj dvorani „Sloga“ i svirala instrumentalnu muziku iz repertoara popularnih The Beatlesa, The Shadowsa i The Kinksa, sjećam se kao osnovac, po prvi put sam odgledao lutkarsku predstavu „Srećko među bubama“. Također, treba napomenuti da je Alija Hafizović Haf autor svima jako poznatih pjesama: „Sarajevo ljubavi moja“ i „Napiši jednu ljubavnu“ u izvedbi jedinstvenog kantautora, šansonjera i sarajevskog pjevača Kemala Montena.

Mnogi poznati, a i oni manje poznati u vrijeme prve izložbe „Sarajlije“ pitali su autora: „Po čemu su ti oni Sarajlije“? Autor odgovara: „Mislim da je jasan koncept moga odabira onih čije ću karikaturalne portrete naslikati – uspješni, cjenjeni i poznati ljudi koji su žitelji ovog grada. Nije mi palo na pamet da ikog od njih pitam da li je rođen u Sarajevu, niti mi ni sada ne izgleda kao neki Veličanstveni kriterij“.

haf3U intervjuu magazina Gracija 2011. godine, na pitanje novinara: „Kada je inventura godina u pitanju, fali li tu šta? Je li Vam vrijeme prošlo brzo?“ Alija Hafizović Haf mudro odgovara:
„Ni sporo, ni brzo, nekako normalno. To je, inače, moj odnos prema rađanju, umiranju i življenju. Treba prihvatati stvari onako kako idu i uživati u njima. Moj izbor bio je da uživam u svemu“.

Dragi posjetitelji sajta, preporučujemo da pogledate (eskluzivno) galeriju karikaturalnih portreta iz vremena prve izložbe „Sarajlije“, naravno skenirani sa plakata iz vremena oktobra 1976. godine. Iskreno se nadamo da ćete uživati jer je ovaj članak idealan za to.

 

S ljubavlju

Vaš Srećko