O nama

Istorija željeznice kroz fotografiju i arhivsku građu

Osnovna zamisao web sajta jeste da predstavlja sinonim za istoriju željeznica u Bosni i Hercegovini. Cilj i veliko zadovoljstvo autoru bi bilo kada bi svaki posjetioc stranice, a naročito zaljubljenici željeznica, kroz foto-štivo našli svoje zadovoljstvo, doživjeli emocije „starih dobrih“ vremena, te da bude edukativno štivo mlađim generacijama, kao i zadatak da se segment istorije željeznica u BiH vrednuje, čuva, te nikad ne zaboravi.
Srećko kao strastveni dugogodišnji kolekcionar, posjeduje mnoštvo starih fotografija i razglednica, suvenira, voznih karata, legitimacija kao i drugih dokumenatara sa tematikom željeznica koje svi posjetioci mogu pogledati u kategoriji „Galerija željezničke istorije“. Jedna od ideja autora je, da plasira na stranicu elektronske knjige, brošure, i stručnu literaturu (kategorija Željezničko štivo), odnosno sve ono što je vezano za istoriju željeznica u BiH, i na taj način široj publici približi knjige do kojih se u današnje vrijeme teško dolazi.
Pored navedenih noviteta, planiraju se pokrenuti i zanimljivi foto – članci, koji bi uključivali godišnjice iz života i rada željeznica i ostalih srodnih tema, vezano za područje BiH i ex Jugoslavije (kategorija Istorija), te neizostavne novosti (kategorije Objave ili Aktuelne novosti), koje će čitateljima pružiti zanimljivosti iz omiljenih im štiva.

Kratke crte o autoru

Ljubav prema fotografiji za Srećka Ignjatovića traje već dugi niz godina. Prve korake napravljene što se tiče fotografije nosi još iz osnovne škole, gdje se prvi put susreće sa analognim fotoaparatima, kao i analognoj obradi slika. Fotografija, kako Srećko navodi, budi u njemu lijepe uspomene, te dio nezaboravne prošlosti utisnute u kadar objektiva.
Fotografijom se počinje aktivnije baviti 2006. godine, tačnije kupovinom prvog DSLR (digital single-lens reflex camera), Canon EOS 40 D, na kojem i dan danas radi.
U početku nije bilo nimalo lako, ali konstantnim educiranjem iz različitih izvora (internet, časopisi, tutorijali), pomnim praćenjem drugih radova, Srećko korača u bezizlazni svijet fotografije i otkriva čari iste.
Najviše se pronalazi u uličnoj fotografiji, panorami, pejsažu i motivima željezničke infrastrukture, gdje mu se nudi neograničena mogućnost percepcije, interpretacije i realizacije. Fotografije rijetko obrađuje i u Photoshopu, ali sa minimalnim preinakama jer kako kaže: „Fotografiji je to nota osobnosti, a meni krativnost i beskrajno eksperimentisanje“.
Fotografije postavlja putem društvenih mreža, te je član udruženja fotografija.ba

Kolekcionarstvo i zahvale

Svatko ko se bavi kolekcionarstvom starih fotografija, želi da se fotografije nikad ne zaborave, te da budu vječne. Srećko je svoje slobodno vrijeme i ljubav posvetio intezivnom sakupljanju originalnih starih fotografija željeznice, te razglednice koje su u njegovom vlasništvu.
Putem ovog sajta objavljuje privatnu kolekciju fotografija, poštanskih markica, suvenira – antikviteta u nadi kako će zainteresovati širu publiku, proširiti im znanje i galerije sa napomenom da su sve fotografije (originalne) i ostale kolekcije na ovoj stranici u autorskom vlasništvu vremeplov.ba (ex-photogalerija.com) i ne smiju se ni na koji način zloupotrebljavati, objavljivati ili koristiti bez izričitog dopuštenja.
Autor se ovom prilikom zahvaljuje kolekcionarima i dobrim prijateljima: Ing. elektrotehnike Ajdin Fevzija Braco i Mr. Magbul Škoro koji su mu otkrili tajne kolekcionarstva i nesebično ponudili otkup iz svojih zbirki koje su bogate rijetkim i ekskluzivnim fotografijama.

„Želim da se zahvalim svima koji podržavaju ideju već pokrenutog projekta, te Vas pozivam na aktivno sudjelovanje u vidu bilo kakve pomoći koja će doprinijeti nastavku moga rada i pružiti nam obostrano zadovoljstvo“.
Srdačno Vas pozdravljam,

Srećko Ignjatović