Šeme stanica uzane pruge Uskoplje – Zelenika, 1955. godine

Iz dosada prikupljene građe dostupne šeme stanica uzane pruge 0,76 m Uskoplje – Zelenika su: Uskoplje, (Ivanica – nema šeme), Glavska, (Vojski Dol – nema šeme), Mihanići, Cavtat, Čilipi, (Komaj – nema šeme), Gruda, (Pločice – nema šeme), (Nagumanac – nema šeme), Sutorina, Igalo, Hercegnovi, (Savina – nema šeme) i Zelenika.

Iz istorije:

Trasa željezničke uzane pruge  Gabela – Hum – Uskoplje – Zelenika puštena je u promet 16 i 17. jula 1901. godine. Duljina trase (Uskoplje – Zelenika) je 65+400 km (od Sarajeva 329 km). Pruga je prestala sa saobraćajem 1. juna 1969. godine.

Kako se gradila? Krajem 1898. godine otpočinje izgradnja trase od Gabele do Uskoplja (Hercegovačka pruga od 93 km) i od Uskoplja do Zelenike (Dalmatinska pruga 53,4 km i Hercegovačke pruge 12 km) u dužini od 65,4 km. Treba napomenuti da je ovim krakom dalmatinske priključne pruge u dužini od 7,4 kilometara prelazila preko hercegovačkog teritorija, kao bh zemaljsko vlasništvo, kod mjesta Sutorine i on je građen o trošku BH uprave. Ovo iz razloga što je za izvođača radova na teritoriji Hercegovine bio zadužen Građevinski odjel Zemaljske vlade u Sarajevu, a preko teritorija Dalmacije u vlastitoj režiji građevinsko odjeljenje c.k. željezničke direkcije iz Beča.

Napominjemo da je arhivska građa na ovoj stranici u vlasništvu web portala vremeplov.ba i ne smije se objavljivati ili ponovno koristiti bez izričitog dopuštenja.