Razglednice / Postcards

Razglednice – Postcards su od samog nastanka bile važan dio komunikacije koje su ljudi obavljali tada pa sve do danas. Iako se nastankom interneta poštanski promet razglednicama naglo smanjio one su (p)ostale važan dio populacije kolekcionara koji se bave ovom vrstom kolekcionarstva.

Ovu galeriju predstavljamo kao poklon našim dragim posjetiocima web portala vremeplov.ba. Ona govori o istoriji naše kulture i istoriji nastanka željezničkog saobraćaja u Bosni i Hercegovini za vrijeme Austrougarske Monarhije. Iz ove bogate galerije razglednica vidjećete jedinstven pečat tog vremena iz izvora mnogobrojnih putopisaca, umjetnika i drugih znatiželjnika koji putujući kroz naše krajeve bilježe autentične događaje tadašnjeg razvoja feudalne Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući poslovnim ljudima i vlasnicima knjižara tog vremena uz usavršenu tehniku reprodukcije ove razglednice dospijevaju u mnoge veće gradove AU Monarhije i širom Evrope. Osim ilustracije koja sadržava originalno svjedočanstvo prostora i vremena razglednice su ujedno i u službi dokumentacione vrijednosti materijalnog i duhovnog života istorije pojedinih oblasti i gradova širom Bosne i Hercegovine.

U postavljenoj galeriji možete vidjeti razvoj željeznice u BiH snimane u panorami i objekte željezničke infrastrukture gdje većina tih objekata postoji i dan-danas. S obzirom na četrdesetogodišnje trajanje prisustva AU Monarhije u BiH u ovoj galeriji ostavljen je bitan istorijski pečat prilikom izgradnje željezničkih objekata i uzane pruge koje su oni izgradili u korist stanovnika Bosne i Hercegovine.

Vaš Srećko Ignjatović