Podaci o lokomotivama i tenderima kolosijeka 0,76 m, Sarajevo 1950. god.

podaci_o_lokomotivama

 

 

 

 

 

 

 

Podaci o lokomotivama i tenderima kolosijeka 0,76 je dokument koji predstavlja važan izvor za proučavanja željezničke istorije krajem pedesetih godina prošlog vijeka u Bosni i Hercegovini. Bogata istorija željeznice i njen značaj u prošlosti kroz ovaj dokument je samo mali doprinos u bogatstvu i raznovrsnosti arhivske građe i od izuzetne je važnosti za očuvanje i osvježavanje nacionalne memorije. Naime, zahvaljujući naporima inženjera i tehničara Glavne željezničke radionice „Vaso Miskin Crni“, koji su podatke vrijedno unosili ručno koristeći samo držalo sa percem umočeno u ljubičasti tuš, ostavili su svjedočanstvo budućim generacijama kako je potrebno dosta truda da bi se istorija očuvala a posao valjano obavio.

Pregledom knjižice možete pronaći podatke o lokomotivama i tenderima širine kolosijeka 0,76 m sa tehničkim karakteristikama, tipu, snazi, inventurnim brojevima, proizvođaču i godini proizvodnje i količinom lokomotiva sa kojima se raspolagalo. Prema podacima iz tehničke knjižice za 1950. godinu, količina lokomotiva i tendera koja su servisirana u Glavnog radionici i vozila po uzanim prugama Bosne i Hercegovine su:

Lokomotiva: 591 komad od toga 1949./50. godine kasirano 27 komada,
Tendera: 284 komada.

Nadamo se da će posjetitelji sa posebnim zanimanjem pregledati ovaj rijedak dokument, a za istoričare u istraživanju arhivske građe ova knjižica može poslužiti kao jedinstven primjerak u izučavanju posljeratnog razvoja Jugoslovenskih željeznica.