Šeme stanica uzane pruge Semizovac – Ivančići, 1955. godine

Iz dosad prikupljene građe dostupne šeme stanica uzane pruge 0,76 m Semizovac – Ivančići su: Semizovac, Ljubina, Srednje, Čevljanovići i Ivančići. 

Iz istorije:

Mjesto i željeznička stanica Semizovac (stara i nova zgrada) nalazila se na glavnoj željezničkoj magistrali uzanog kolosijeka Bosanski Brod – Doboj – Sarajevo od 1882. do 1947. godine. Izgradnjom Omladinske pruge, normalnog kolosijeka 1,435 m, Šamac – Sarajevo, krajem novembra 1947. godine, postaje stanica (nova zgrada) magistralne pruge Vrpolje – Doboj – Sarajevo.

Vezano na temu „Šeme stanica…od 1955. godine“, na prostoru stare stanične zgrade  Semizovac, pored pruge normalnog kolosijeka ostali su i kolosijeci uzane pruge sa odvojkom i upletajem pruge prema Čevljanovićima i Ivančićima. Pruga Semizovac – Čevljanovići izgrađena je i puštena u saobraćaj 26. januara 1885. godine. Produženje pruge od Čevljanovića do Ivančića izgrađeno je i pušteno u saobraćaj 15. Maja 1894. Dužina cijele dionice je 22+156 km.

Pruga Semizovac – Ivančići ukinuta je za saobraćaj 25. maja 1963. godine.

Napominjemo da je arhivska građa na ovoj stranici u vlasništvu web portala vremeplov.ba i ne smije se objavljivati ili ponovno koristiti bez izričitog dopuštenja.