Fotografije sa snimanja filma „Posljednji skretničar uzanog kolosijeka“, 1985. godine

Objavljujemo nekoliko fotografija sa snimanja filma „Posljednji skretničar uzanog kolosijeka“ iz 1985. godine. Film je sniman od 15. jula do 31. avgusta 1985. godine, pod radnim nazivom „Veliki skretničar uzanog kolosijeka“.

Radnja je smještena u malom bosanskohercegovačkom mjestu (Stanica Komar – u radnji filma nosi ime „Brezovi dani“) u kome je lokalna željeznička uzana pruga jedini kontakt sa vanjskim svijetom, a zaplet opisuje nastojanje stanovnika da se prilagode ukidanju pruge.

Film je sniman na stanici Komar uzane pruge na 48-mom kilometru od stanice Lašva i produžuje do stanice Donjeg Vakufa. Ova pruga izgrađena je oktobra 1894. godine, a ukinuta jula 1975. godine. Pošto je film sniman 1985, godine, za potrebe snimanja, izgrađena je sva potrebna infrastruktura od kolosijeka, skretnica, signalnih uređaja, pomoćnih zgrada i zgrada stanice sa uvjerljivim detaljima kako izvana tako i iznutra. Isto tako dopremljena je jedna (Kamionom – labudicom) parna lokomotiva serije 83 iz Banovići tu potpaljena i bila spremna za snimanje. Po skicama svakodnevnog snimanja na ovom malom prostoru željezničke stanice „Brezovi dani“ družila se kompletna filmska ekipa sa glumcima i statistima.

Danas, (2019.), na mjestu gdje nekada bila stanica Komar i gdje se snimao kultni film, od željezničke stanice i pripadajućeg tunela nije ostalo apsolutno ništa. Zgrada je srušena do temelja i sada je tu ledina. Tunel još postoji ali je u sredini potpuno urušen. Uzrok ovog žalosnog stanja je zadnji rat iz nama bliske prošlosti.

Na kraju da navedemo da je film režirala Vesna Ljubić poznata bh. rediteljka koja je u svojim filmovima ostavila neizbrisiv trag u bh. kinematografiji.

U fotogaleriji objavljujemo skromni fond fotografija koje su bile u vlasništvu Ajdina Fevzije Brace, dugogodišnjeg željezničkog radnika te jednog od tehničkih i stručnih konsultanata prilikom snimanja filma. Fotografije su otkupljene i u vlasništvu  su vremeplov.ba.