Priručnik „Moj saputnik“, savjeti za putovanje, godišnje odmore i vozni red

moj saputnik

U arhivi posjedujem veoma interesantan priručnik u izdanju Udruženja novinara NR BiH, pod nazivom „Moj saputnik“, od strane Štamparski zavod „Oslobođenje“ iz Sarajeva, godine 1950.
„Svaki trudbenik naše socijalističke domovine ima danas mogućnosti da iskoristi svoj plaćeni godišnji odmor u najljepšim krajevima zemlje. To pravo, koje garantuje naš Ustav, koristi danas nekoliko miliona radnih ljudi…“ uzet citat kao početak teksta ovog priručnika. Zatim se navode domovi odmara, („Vaso Miskin Crni“ Crepoljsko, „1 maj“ Bistričak, Ponikve kod Vareša, „Pavle Goranin“ Jahorina, „Radojka Lakić“ na Palama i dr. U organizaciji preduzeča „Putnika“ u hotelimai odmaralištima imaju pravo na povlasticu: Članovi sindikata, pripadnici Jugoslovenske armije,Narodne milicije i članovi seljačkih radnih zadruga.
Također, u tekstu „Dom odmora Gradac na moru“ piše: Dom ima dobru vodu, osvjetljenje,biblioteku, radio aparat, bioskop i klavir. Ili, ukoliko majka sa djecom boravi u čekaonici željezničke stanice, o dolasku voza biće na vrijeme obavještena od dežurne članice AFŽ-a. Isto tako, u priručniku piše da nije preporučljivo nositi gotov novac već je korisnije uložiti novac u Narodnu banku FNRJ i moći podizati u svakom mjestu na tamošnjoj pošti.
U priručniku možete pronaći Red vožnje vozova, kao na primjer, iz Sarajeva prema Dubrovniku, Hercegnovi-Zeleniku, Kardeljevu (Pločama), Titogradu, Jajcu, Foči, Tuzli i druga mjesta, autobusne veze u Bosni i Hercegovini, red vožnje pomorske plovidbe i avionskog saobraćaja.

Klikom na link ispod možete pregledati pdf dokument:
Moj saputnik