Lokomotive uzanog kolosijeka – Direkcija Sarajevo, 1923. god.

1Lokomotive Državnih železnica Kraljevine SHS za uzani kolosijek 760mm – Mašinsko odelenje Direkcije Sarajevo 1923. godine orginalni je naslov knjižice koju eskluzivno objavljujemo.

 

 

 

 

2Ovaj rijedak i dobro očuvan dokument (kolekcionarski raritet) nam tehnički i slikovito predstavlja lokomotive uzanog kolosijeka koje su vozile po prugama Bosne i Hercegovine. Naime, po završetku Prvog svjetskog rata u radionicama i ložionicama širom Bosne i Hercegovine zatečene su lokomotive raznih tipova i proizvođača (Njemačke, Austrije, Mađarske i dr.) za koje je trebalo izvršiti kompletan remont. Međutim ni tada se nije moglo govoriti o prostom servisiranju jer za ove tipove lokomotiva nije bilo rezervnih dijelova, a zbog zastarjelosti vučnih sredstava, za većinu njih, ukinuta je serijska proizvodnja. Po nekim podacima poslije završetka rata Direkcija Sarajevo je operisala sa oko 290 lokomotiva uzanog kolosijeka, od toga oko 50% lokomotiva bilo je na reparaturi.

3Zbog smanjenog broja kvalifikovanih radnika (skoro svi strani radnici poslije rata kooptirani su u svoje zemlje, odnosno smijenjenih radnika učesnika generalnog štrajka željezničara 1920. godine) za potrebe željezničkog saobraćaja u cijeloj Bosni i Hercegovini i šire, te za stručnu osposobljenost i obučenost, 1923. godine osnovana je Zanatska škola pri Glavnoj željezničkoj radionici u Sarajevu. Ovo je, u to vrijeme, bila jedina škola za radnička zanimanja sa praktičnom obukom u Bosni i Hercegovini.

4Možemo pretpostaviti da prve generacije svršenih učenika (jedno od zanimanja tehnički činovnik-crtač) te davne 1923. godine su načinili ovaj dokument, ručno na hartiji plave podloge i bijelog tuša. Za današnje generacije ovaj rijedak dokument služi kao dokaz i predmet izučavanje iz istorije parnih lokomotiva uzanoga kolosijeka u Bosni i Hercegovini.

U knjižici se nalaze serije lokomotiva: 73; 83; 90; 97 (zupčane); 173; 176; 178; 185; 186; 189; 191 (radijalka); 195 (zupčane stariji tip) i 196.

Srećko Ignjatović